Hogyha a kávé túl gyorsan (túl durva az őrlésfinomság), vagy nagyon lassan folyik (túl finom az őrlésfinomság), a daráló nem megfelelően van beállítva, ezt korrigálni kell. Kizárólag őrlés közben állítsuk az őrlés finomságot, különben károsodhat a készülék. Az új beállítás csak 3-4 kávé lefőzése után érzékelhető.

A babtartályban típustól függően két beállítási lehetőséggel találkozhatunk. A nagyobb tekerővel, az őrlésfinomság állítóval az őrlésfinomságot állíthatjuk be, míg a kisebb tekerővel, az őrlés mennyiség állítóval a ledarált kávé mennyiségét. Nem minden kávégép babtartályában van őrlés mennyiség beállító, van olyan gép, ahol a mennyiséget csak a kávégép belsejében kalibrálhatjuk.

Saeco Vienna kávégép őrlésfinomság beállítása

A daráló annál finomabbra őrli a kávébabokat, minél közelebb van egymáshoz a két kés. A finomabbra őrölt kávébabból főzött kávé erősebb lesz, míg a durvábbra darált kávébabból főzött kávé hígabb lesz. Az aktuális beállítást az őrlésfinomság állítón a babtartály jelölésénél álló szám mutatja.


Az őrlésfinomság beállítón a “0” beállítás (óra járásával ellentétes irányba tekerve) fogja a legnagyobb őrlésfinomságot eredményezni, amitől a kávé erősebb lesz:

Az őrlésfinomság beállítón a legnagyobb szám (óra járásával megegyező irányba tekerve) durvább őrlést és hígabb kávét eredményez:

Saeco Vienna kávégép kávémennyiség beállítása

A nagyobb kávémennyiség erősebb kávét eredményez, míg a kisebb kávémennyiség hígabb kávét eredményez.