A kávégépek főzőegységében avagy központi egységében (röviden KPE) idővel lerakódik a kávézacc és a kávéolaj. A meleg víz lemossa a szilikonzsírt, ezért a központi egységet hideg vízzel célszerű átöblíteni, illetve időnként meleg vízzel alaposabban kimosni, de ilyenkor száradás után újra is kell zsírozni.

A zsírzásra azért van szükség, hogy a mozgó alkatrészek könnyen mozogjanak, ne szoruljanak és ne kopjanak.

Egy alaposabb karbantartás során a KPE mosás előtt szétszedésre kerül, ilyenkor érdemes kicserélni a pipacsövet, a KPE hengerfej tömítést, illetve magában a gépben a pipacső alsó-felső tömítést.

Azért fontos a rendszeres tisztítás és karbantartás, mert amikor egy mozgó alkatrész megszorul, attól a KPE mozgató motor leéghet, a vezérlő áramkör is károsodhat, illetve a KPE mozgató fogaskerekek is eltörhetnek. Az ilyen hibák javítása általában költséges.

A tisztításhoz folyékony szappant, mosogatószert és kétféle fogkefét használok. A szilikonzsírt egy kisebb ecsettel hordom fel.

Az egyik fogkefe teljesen hétköznapi, a másik spéci, amivel a KPE dugattyú szűrőjét lehet tisztogatni a KPE szétszedése nélkül.

A fogkefe fejét oldalcsípőfogóval levágtam, majd készítettem egy furatot a közepére. A fogkefe szárát is kifúrtam a vágott felület közepén. A kefét a sörtékkel felfelé csavaroztam vissza a szárra.